آرامگاههای اشخاص مختلف که هر کدام به نحوی سرآمد بودند در شهرهای مختلف گردشگران را به سمت خود میکشد. این بار توجه ویژه مسافران تور مشهد به آرامگاه خواجه اباصلت مشهد برایمان جالب بود. اینکه مسافران تور هوایی مشهد ۱۲ کیلومتر راه را میپیمایند تا به این آرامگاه برسند نشان میدهد که لازم است به آن توجه شود و در مورد آن مطالبی ذکر شود. پس ما هم بر آن شدیم تا با ایجاد این پست به مسافران تور لحظه آخری مشهد یک مکان جالب را معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
عبدالسلام بن صالح بن سلیمان ایوب بن میسره که بیشتر با نام خواجه اباصلت هروی شناخته میشود تاریخ نگار، دانشمند و محدث سرشناس در زمان خودش بوده است. کتب و منابع متفاوت و متعددی که در مورد آن مطالبی دارند و توسط تاریخ نویسان ایجاد شدهاند از این شخص با عناوین متفاوتی یاد کردهاند اعم از برده، گماشته، محدث، غلام و متکلم البته از عنوان محدث کمتر استفاده شده است. برخی هم او را یک دانشمند بزرگ یاد کردهاند و طبق نظر گروهی هم ثروتمندی بوده است که به اهل علم توجه زیادی داشته است. از نظر عوام هم او از نزدیکان و خادم علی ابن موسی الرضا یعنی امام هشتم شیعیان بوده است که وقتی ایشان بر اثر مسمومیت در بستر بودهاند تا آخرین لحظه کنارشان بوده است.
طبق اسناد موجود خواجه تقریبا در سال ۱۶۰ هجری قمری چشم به جهان گشود و با نظر به اینکه نیاکانش اهل هرات بودند، عنوان اباصلت هروی را دارا شد. پس از ورود علی ابن موسی الرضا به شهر مشهد، به ایشان مراجعه کرده و عضوی از صحابه ایشان گشت. با توجه به اینکه خواجه در تمام مدت در کنار مولای خود بود و با توجه به مبارزات و رویدادهای سیاسی و حکومتی که او در آنها شرکت داشت، بیشتر عمر خود را در خفا زندگی کرد و با کمتر کسی معاشرت داشت.
خواجه اباصلت در روزهای پایانی ماه شوال سال ۲۳۶ قمری از دنیا رفت. ساختمان قبلی آرامگاه ایشان بقعههایی بود که در گذشت زمان بیشترشان دچار تخریب شده بودند و در همین حین که شهرسازی جدید در آن نواحی قوت گرفت، با تلاشهای شخصی به نام محمدعلی درویشی که از اهل تصوف به حساب میامد و در قرن ۸ هجری میزیست، شکل یک حجم چهار ضلعی را به خود گرفت که گنبدی هم در بالای آن وجود داشت. از چهار جانب، این بنا با ۴ درگاه به محیط بیرون متصل میشد.
دیدگاهتان را بنویسید