از 0ریال
بررسی در دسترس بودن

شادیاخ مشهد

دارای امتیاز نیست

مدت زمان

لغو

غیر قابل لغو

اندازه گروه

نامحدود

زبان

___

بررسی اجمالی

این بار که از تور مشهد استفاده میکنید، یک مکان دیدنی دیگر را هم در ذهن خواهید داشت. در ادامه و بعد از خواندن این مطلب به احتمال زیاد یک روز از زمان تور هوایی مشهد را به بازدید از شادیاخ اختصاص میدهید.

در اینجا از حاشیه فاصله میگیریم و به متن نزدیک میشویم.

 شادیاخ نام یک محدوده و منطقه از شهر باستانی نیشابور میباشد که اهمیت وافر آن تا قبل از زلزله نیشابور ادامه داشته است. شادیاخ را میتوان به عنوان منطقه‌ای که مختص به ثروتمندان، اشراف و در کل طبقه بالاتر جامعه بوده است دانست. جالب اینجاست که این موضوع که افراد بالادست در منطقه مذکور سکنی میگزیدند در اعصار مختلف تداوم داشت. این شهر آباد به دو علت نابود شد و در حال حاضر فقط بقایایی از آن به جا مانده است. یکی از عواملی که ذکر کردیم حمله مغول‌ها بوده است که تا توانستند کشتند، سوزاندند، ویران کردند و به تاراج بردند. مورد دومی هم که برای نابودی حداکثری شایاخ کافی بوده است را میتوان زلزله مهیبی دانست که در سال ۱۲۸۱ میلادی شهر نیشابور را ویران کرد. اما در زمان آبادانی، این شهر عصرهای متوالی سکونتگاه پادشاهان، مردان سیاسی، دانشمندان، هنرمندان، نویسندگان، فرماندهان ارتش و در کل افراد طبقه بالای جامعه بود. در این محله پادشاهی به نام عبدالله بن طاهر کاخی بنا کرد که در اصل نام آن کاخ شادیاخ بود و نام منطقه هم از آن گرفته شد. در زمان حکومت سلجوقیان و طاهریان بر ایران زمین، امیرانی که شاهان این سلسله‌ها برای حکمرانی بر منطقه نیشابور که منطقه استراتژیکی هم بود میگماشتند، پیوسته در این کاخ زندگی میکرده‌اند. باغات شادیاخ به پربار بودن شهره بودند.

در مورد ریشه نام شادیاخ اگر بخواهیم تفحص کنیم در ابتدا به ترکیب دو کلمه شادی و یاخ میرسیم که به ترتیب معنی شادی و آفرین را میدهند. اما احتمال قوی دیگری هم که وجود دارد این است که معنی شادیاخ برابر با شادکاخ و شادجهان بوده است.

شادیاخ

بنا بر استناد به بسیاری از اسناد و کتب تاریخی که بعد از قرن سوم هجری منتشر شده‌اند، در بیشتر بحث‌های هر شاعر و یا اندیشمندی که نام شهر نیشابور به میان میامده، نام شادیاخ هم به چشم میخورده است.

مثلا در کتاب تاریخ نیشابور که به قلم الحاکم نیشابوری خلق شده،  آمده است که شادیاخ از بهترین مناطق نیشابور به حساب میامده و جایگاه پادشاه آن زمان یعنی عبدالله بن طاهر هم در آن‌جا بوده است.

بعضی به اشتباه بر این عقیده هستند که کاخ شادیاخ را غازان خان بنا کرده در حالی که این اشتباه است و عبدالله بن طاهر سازنده آن است.

یعقوب لیث در بدو وجود به نیشابور و آشنا شدن با شرایط فوق‌العاده منطقه شادیاخ، دستور داد تا باغ‌های بزرگی در این شهر احداث کنند و کردند. این باغ‌ها تا مدت‌های طولانی بر جای بودند اما در ازمنه بعدی،  منازل و خانه‌های مسکونی جایگزین آن‌ها شدند.

گفته شده است در زمان سلطنت سامانیان و غزنویان بر ایران، سپهسالار نیشابور که توسط آن‌ها گمارده شده بود، در کاخ شادیاخ سکونت داشت است.

سلاطین سلجوقی به قدری برای این کاخ اهمیت سیاسی قائل بودند که بسیاری از مناسبات و مراسم‌های سیاسی مانند تاجگزاری، تصویب قانون و… و امور سلطنتی مانند عروسی، جشن و… را در آن بر پا میداشتند.

در حال حاضر این مکان در اختیار سازمان میراث فرهنگی میباشد و اتفاقا به ثبت آن هم رسیده، افراد زیادی برای بازدید از آن اقدام میکنند. یک موزه به نام خود کاخ و منطقه یعنی شادیاخ در همین محدوده وجود دارد که تعداد زیادی از آثار باستانی که در حین کاوش از این کاخ کشف شد را به آن بردند. همچنین هنگامی که در سال‌های قبل به کاوش در آن پرداختند، موارد زیادی پیدا کردند مانند ظروف، گچبری‌های متعدد، کارگاه شراب سازی و…  .

نمایش بیشتر

موقعیت فعالیت

بررسی

0/5
دارای امتیاز نیست
بر اساس ۰ بررسی
بسیار عالی
0
خیلی خوب
0
متوسط
0
خیلی ضعیف
0
بسیار بد
0
در حال نمایش 1 - 0 از ۰ در کل

نوشتن یک نظر

Created with Sketch.
از 0ریال

سازماندهی شده توسط

hamkooch

عضویت از 2020

ممکن است دوست داشته باشید