این بار میخواهیم کمی از مرزها فاصله بگیریم، البته نمیتوان گفت کمی، زیرا جاذبه گردشگری که قصد معرفی و صحبت در مورد آن را داریم در فرانسه و به طور دقیقتر در شهر پاریس قرار دارد. مجموعه کاخهای ورسای تاریخ زیادی به خود دیدهاند و معاهدات سرنوشتساز برای دنیا در آنجا ایجاد شدهاند که یکی از معروفترین آنها را هم میتوان معاهدهای که باعث پایان یافتن جنگ جهانی دوم شد دانست. شاید به خاطر همین عوامل است که گردشگران تورهایی که عازم فرانسه و پاریس هستند تاکید دارند که حتما یک و یا حتی دو روز را به بازدید از این منطقه اختصاص دهند. البته این را هم بدانید که این منطقه در قسمت اعیان نشین پاریس قرار دارد و از همین رو هتلهایی که در اطراف و حوزه آن قرار دارند، هتلهایی لاکچری به حساب میایند و طبیعتا اقامت در آنها هزینه زیادی دارد، پس در صورتی که قصد دارید در حین سفر به کشور پاریس و شهر فرانسه در هتلهای حوزه این ورسای اقامت کنید، بهتر است بودجه قوی و زیادی را به این کار اختصاص دهید.
مانند بسیاری از مناطق که ابتدا در خارج از حوزه شهرهای قرار داشتند اما به تدریج به آنها پیوستند، ورسای هم در ابتدا یک دهکده خوش آب و هوا و سرسبز در شمال شهر پاریس بود اما با گذر زمان و رشد پیدا کردن مرزهای شهر، این دهکده هم به منطقهای حومهای از شهر پاریس تبدیل شد. در بالاتر از این ذکر کردیم که ورسای تاریخ زیادی به خود دیده است و این حرفمان بیمنظور نبود. زیرا یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی کشور فرانسه که اتفاقا دنیا را هم تحت تاثیر خود قرار دارد یعنی انقلاب بزرگ فرانسه با این کاخ رابطه تنگاتنگی داشت. انقلابیون عصبانی تصمیم گرفتند که اعضای خانواده سلطنتی را به این کاخها منتقل سازند، البته در قبل و بعد از آن هم این کاخ محل زندگی و حکمرانی فرمانروایان فرانسه بر سراسر این کشور بود. آنهایی که در مورد جنگ جهانی اول و پس و پیش آن خواندهاند مستحضرند که این جنگ به موجب یک عهدنامه تحت عنوان معاهده ورسای پایان یافت و باید بدانید که این عهدنامه در همین کاخ به تصویب طرفین رسید. طبق معمول یونسکو هم وارد عمل شده است و این کاخ را در لیست میراثهای تاریخی خود جای داده است. کاخ ورسای که به قطعهای از بهشت میماند و از زیبایی خیرهکنندهای برخوردار است و مکانی سلطنتی به حساب میاید در ابتدا دارای این شرایط نبوده است. در ابتدای این مطلب گفتیم که ورسای در ابتدا یک دهکده خوش آب و هوا بوده است، اسناد تاریخی هم این ادعا را تایید میکنند، بنا بر این اسناد تا قرن یازدهم میلادی، ورسای تنها یک دهکده با مردمان ساده و آب و هوای مناسب و البته شکارهای بسیار بوده است از همین رو کم کم نظر شاهان را به عنوان نخجیرگاه و محلی برای شکار به خود جلب میکند و چند قرن از آن به عنوان شکارگاه استفاده میشده است. لویی سیزدهم هم که علاقه فراوانی به شکار داشته است در اواسط قرن ۱۷ میلادی دستور ساخت که بنای باشکوه برای اقامت و اردوهای شکاری و تفریحی خود در ورسای را میدهد و بهترین معماران آن زمان با بهترین آجرها و سنگها شروع به ساخت بنای مورد نظر لویی میکنند و در نهایت آن را میسازند و مورد توجه لویی هم قرار میگیرد. اما در سالهای بعد آهسته آهسته این بنا گسترش پیدا میکند و در نهایت به مجموعه کاخهای ورسای امروزی مبدل میشود.
بعد از لویی سیزدهم که گفتیم علاقه زیادی به شکار داشت، نوبت به سلطنت لویی چهاردهم رسید و این شاه هم در ابتدا در کاخ لوور فرانسه زندگی میکرد اما بعدها تصمیم گرفت که کاخهای ورسای را گسترش دهد و برای اقامت و حکمرانی به این منطقه برود و همین کار را هم کرد. در سال ۱۶۶۹ ساخت این مجموعه باشکوه کلید خورد و هدف غایی از ساخت آن هم این بود که در نهایت بتواند به عنوان باشکوهترین و عظیمترین بنای سلطنتی دنیا جلوه نماید. بهترین معماران، باغبانان، مجسمه سازان، نقاشان و در کل بهترینهای هر فن برای ساخت این مجموعه گرد هم آمدند. اما در صورت کلی کاخ ورسای در طی ساخت خود چهار مرحله عمده را طی کرد. مرحله نخست ساخت کاخ به باغ و قسمت ورودی آن معطوف گشت که ظرفیت ۶۰۰ میهمان را دارا بود. ساخت و احداث بنای بعدی مصادف بود با پیمان آخن؛ پیمان آخن نام پیمانی بود که بعد از پایان یافتن جنگ میان اسپانیا و فرانسه در منطقه آخن به عنوان معاهده صلح به رسمیت شناخته شد. قسمت سوم از بنا هم زمانی ساخته شد که جنگ ویران کننده میان آلمان و فرانسه به اتمام رسیده بود و معاهده صلح نیمیخن به امضا طرفین رسیده بود، پس از این معاهده جناح چپ و راست کاخ ساخته شد، باغ پرتقال پدید آمد و تالار آیینه هم بعد از سالها تلاش هنرمندان آیینه کار ساخته شد. اما جنگ نه ساله هم شروع شد و پس از به جای گذاشتن خرابیهای بسیار مانند همهی جنگها به طریقی به پایان رسید و پس از پایان این جنگ بالاخره فاز نهایی کاخ هم ساخته شد. در این مرحله بهترین صنعتگران ایتالیا به فرانسه دعوت شدند و پس از صرف وقت فراوان، تمامی اساس و لوازم زندگی سلطنتی این کاخ را با طلای ۱۸ عیار، ابریشم، جواهر و دیگر مواد اولیه گران قیمت ساختند. سرانجام در ۶ می ۱۶۸۲ این کاخ ساخته شد و پادشاه به صورت رسمی به آن وارد شد. اما لویی چهاردهم نتوانست خیلی از ورسای استفاده کند زیرا عمرش مجال این کار را نداد و تنها چند سال بعد از ورود به این کاخ درگذشت اما پادشاهان دیگر که وارد این کاخ شدند، عمارتها و بناهای دیگری به آن افزودند و توانستند سالیان سال در آنجا زندگی و حکمرانی کنند. جای دارد این نکته را هم ذکر کنیم که این کار لویی چهاردهم صرفا جنبه تشریفاتی و شکوهطلبی نداشت بلکه اهداف دیگری را هم دنبال میکرد. تاریخ نگاران عقیده دارند که یکی از اصلیترین اهداف لویی برای این کار این بود که دستگاه حکومتی را متمرکز سازد. یعنی به غیر از خانواده سلطنتی، دیگر شخصیتهای برجسته کشور یعنی وزرا، قاضیان، فرمانداران، درباریان، فرماندهان و… در کنار اماکن مهم حکومتی اعم از دربارها، دادگاهها و… همه و همه در یک مکان مجتمع گردند زیرا با این کار میتوانست به راحتی همه آنها را زیر نظر داشته باشد و کنترل نماید. البته لویی مدام این تذکر را میداده و از شخصیتهای رده بالای حکومتی میخواسته که از خرید ملک و افزایش قدرتشان در دیگر مناطق کشور بپرهیزند و تمامی فعالیتهای خویش را محدود به ورسای کنند.
در کل این مجموعه یعنی مجموعه ورسای، قسمتی که از اهمیت بیشتری برخوردار است، آپارتمانی است که برای اقامت ملکه و شاه در نظر گرفته شده است. یک آپارتمان برای اقامت شاه و ملکه که در دو طرف آن دو آپارتمان مشابه همدیگر وجود دارند که این آپارتمانها از هفت تالار با نامهای خدایان روم باستان تشکیل شدهاند. البته خوابگاهها و بسترهایی که از طلا و ابریشم برای شاهنشاه و ملکه در این تالارها در نظر گرفته شده است را هم نمیتوان نادیده گرفت.
در کل میتوان گفت که کاخ ورسای و این مجموعه به قدری گسترده و تو در تو است که گردشگرانی که قصد دارند آن را کامل مورد بازدید قرار دهند لازم است که بیشتر از یک روز زمان را صرف آن کنند.
دیدگاهتان را بنویسید