شهر مشهد که مرکز استان خراسان رضوی میباشد از هر حیث دارای رتبه میباشد. برای مثال وجود حرم علی ابن موسی الرضا که هشتمین امام شیعیان میباشد در این شهر، به آن یک بعد مذهبی و ملکوتی بخشیده است که زائران را به سمت آن میکشد و یا از نظر سیاسی میتوانیم به این اشاره کنیم که چندین اداره و مرکز مهم در این شهر وجود دارد و یا لحاظ طبیعت بکر که منظورمان از طبیعت بکر مشهد، ییلاقات اطراف آن میباشد، همینطور از لحاظ تفریحی که در شهر مشهد جاذبهها و اماکن تفریحی زیادی پدید آمده است مانند پارکهای آبی و… اما توجه مسافران تور مشهد به یک مکان مهم که میتوان گفت یکی از جاذبههای گردشگری مشهد میباشد به این مکان باعث شد تا ما دست به قلم شویم و در این مطلب کمی در مورد این مکان بنویسیم و این مکان جایی نیست به جز غار بیمار آب. بعدا علت نامگزاری این غار را ذکر میکنیم اما در مورد موقعیت جغرافیایی آن لازم است که بدانید این غار در ۶ کیلومتری کوشک آباد که یکی از مشهورترین دهکدههای اطراف مشهد به حساب میاید قرار دارد. در این موقعیت که ذکر کردیم یک سلسله بلندی و ارتفاع وجود دارد و در بالای آن هم غار بیمار آب استوار است و این غار دارای آب فراوانی میباشد که در کف آن قرار دارد اما آثاری که از آب بر روی دیوارها جود دارد این را نشان میدهد که در زمانهایی ارتفاع آب داخل این غار تا نزدیکی سقف غار هم رسیده است! برخی از افراد محلی بر این باور هستند که آبی که در این غار موجود است باعث شفا یافتن حیوانات اهلی بیمار میشود و میشود از آن در این جهت استفاده کرد صرف نظر از اینکه این مورد صحت دارد یا خیر، در ادامه به بیشتر در مورد این غار مینویسیم.
به محض اینکه وارد این غار بشوید با یک چاه با عمقی در حدود ۱۵ متر مواجه میشوید و در کف این چاه به اندازه یک حوضچه آب جمع شده است که این آب ناشی از چکیدن آب سقف غار در این چاه شده است و این آبی که جمع میشود در نظر خیلی از افراد موجب شفای بیماری حیوانات و حتی انسانها میشود. اگر به این غار بروید به طور قطع به این موضوع پی میبرید که دست نخورده باقی مانده است و از دست بشر مصون بوده و این هم امری طبیعی است زیرا این غار از مناطق صعب العبور به حساب میاید و به غیر از کوهنوردان و صخره نوردان حرفهای معمولا کسی وارد آن نمیشود. غار دارای ورودی تنگ است و این ورودی خیلی وسعت ندارد و گردشگران بعد از اینکه آن را پشت سر میگذارند به چاهی میرسند که در بالاتر از این گفتیم. عبور از این چاه ممکن است تا حدی سخت باشد زیرا چه در کف غار و چه در این چاه آب و همینطور سنگهای تیز وجود دارد. البته در پایین این غار هم یک راهرو وجود دارد که طولش به سختی به ۱ متر میرسد و البته عرض آن هم به سختی به یک متر میرسد. البته در این غار دو تالار مانند وجود دارد که یکی که بزرگتر است دارای ۵ متر طول و ۳ متر عرض میباشد، آن یکی که کوچکتر است از ۱۰ متر طول و ۶ متر عرض برخوردار است. در تالار کوچکتر حوضچههای زیادی وجود دارد اما از آنجایی که در دیوارهای آن حفرهها و دستگیرههای طبیعی زیادی وجود دارد، میتوان با گرفتن آنها به صورت امن و راحت عبور کرد. در کف یکی از حوضچههای داخل تالار کوچک میتوانید یک استلاگمیت بزرگ و زیبا را مشاهده کنید که تا سقف کشیده شده است. اما در تالار دوم هم زیبایی زیادی وجود دارد مانند ستون آهکی به وجود آمده که قدمت آن مشخص نیست و بسیار بزرگ است. اگر هم از خفاش میترسید بهتر است از رفتن به تالار بزرگ خودداری کنید زیرا در سقف این تالار پر از خفاشهایی است که از دانههای روغنی تغذیه میکنند. کف هر دوی این تالارها از یک خاک نرم و ماسهای تشکیل شده است. البته یک تالار سومی هم وجود دارد اما در بین کوهنوردان حرفهای که زبردست میباشند هم کمتر کسی موفق به ورود به آن میشود زیرا برای رسیدن به این تالار باید از یک ارتفاع حاشیهای ۵ متری عبور کرد که این دیواره دارای بافت گل کلمی است و همین امر باعث میشود که صخرهنوردان نتوانند هیچ گیرهای بدان وصل کنند و رسیدن به تالار سوم کاری بس سخت جلوه نمیاد.
در بالا گفتیم که بسیاری از بومیان این منطقه بر این عقیده هستند که آبی که در چاه این غار جمع میشود باعث شفای بیماری حیوانات و انسانها میشود. هر چند وقت یکبار یکی از این بومیان میاید و سطلی را پر از آب این چاه میکند و آن را به خورد دامها و یا سگهای خود که بیماری دارند میدهد و یا بر روی آنها میپاچد. این امکان وجود دارد که این آب معدنی خاصیت شفادهی داشته باشد اما نباید آن را به مسائل ماورائی ارتباط دهیم، بسیاری از مردم روستا این تصور را دارند که آب خاصیت جادویی دارد و همین امر باعث شفادهی آن میباشد؛ حال آن که بدون تایید و یا تکذیب این مسئله از نظر پزشکی میتوان این ادعا را داشت که این آب که از میان سنگها میاید و خواص آلی را به خود جذب میکند باعث به وجود آمدن خاصیت درمانی شود اما موارد ماورائی را باید کنار گزاشت. البته در بین افراد این روستا برخ از افراد هستند که بر باوری که ذکر کردیم یعنی آلی شدن آب هستند. این را هم ذکر کنیم که تا کنون هیچ کارشناسی به تایید و یا تکذیب این امر که آب این غار خاصیت درمانی دارد نپرداخته است.
در رابطه با این غار افسانههای زیادی وجود دارد که سینه به سینه منتقل شدهاند و در بین مردم میچرخند و نقل بسیاری از مجالس هستند. برای مثال یکی از این افسانهها وجود یک اژدهای بزرگ در این غار است که در آنجا زندگی میکند و مسئولیت نگهداری از این غار را دارد.
برخی هم بر این باورند که عدهای بومی این غار هستند که از اقوام آدمخوار هستند و برخی از افرادی که به بازدید از این غار پرداختهاند و ناپدید شدهاند توسط آنها خورده شدهاند!
اما بهتر است این یکی را هم ذکر کنیم که هستند افرادی که برای گرفتن موکل از میان موجودات موسوم به جن به این منطقه میروند و گاهی تا چند هفته در آن میمانند!
نمیتوان این را گفت که این غار، آبی است چراکه مانند غاری مثل غار علیصدر دارای حجم آب گسترده و همینطور پهنه وسیع نمیباشد و به همین منظور هم امکانات قایقرانی در آن فراهم نمیباشد. در کل بسیاری از افراد این سوال را میپرسند که راز دست نخورده بودن این غار چیست که علت آن را در بالا گفتیم اما خالی از لطف نیست که بار دیگر ذکر کنیم و حتی از این مورد به عنوان اتفاقی نیکو یاد کنیم که این غار تا حدی صعبالعبور است و به همین علت افراد کمی موفق میشوند به داخل آن بروند و همین هم باعث شده است که غار دست نخورده باقی بماند.
اما اگر شما تمایل دارید تا به بازدید از این غار بپردازید بهتر است که از راهنمایان محلی کمک بگیرید تا مشکلی پیش نیاید، البته استفاده از وسایل ایمنی و برخوردار بودن از آموزشهای لازم هم الزامی جلوه میکند.
دیدگاهتان را بنویسید