در این بخش میخواهیم در مورد کشور ترکیه و مراسم عاشورا در این نقطه از دنیا صحبت کنیم. قطعا برای شما جالب خواهد بود که مراسم عاشورا در ترکیه به چه صورت برگزار میگردد.
در کشور ترکیه، مانند کشور عزیزمان، مراسم مذهبی عاشورا برگزار میشود؛ اما با شکل و شمایل و قالبی دیگر. ماه اول سال هجری قمری با مراسم عاشورا آغاز میشود. این مراسم، یکی از با شکوهترین و جالبترین مراسم در ترکیه است که برای عزاداری امام حسین (ع) و یاران ایشان در کربلا برگزار میگردد.
در ترکیه این مراسم، کمی متفاوت از اجرای این مراسم در کشور ما میباشد. شاید برایتان جالب باشد بدانید برگزاری این مراسم به چه صورت و چقدر باشکوه انجام میشود. به همین جهت در این قسمت، مطالبی را جهت توضیح این مراسم دیدنی برایتان ارائه کردیم. مراسم دهه اول محرم و روز عاشورا در ترکیه به صورت خیلی گسترده و با جمعیتی زیاد در این کشور برگزار میشود. در این روز، دسری ینتی که نام آن “پودینگ نوح” است و در واقع هم نام با عاشورا میباشد، پخت میشود و به عنوان نذری در بین مردم تقسیم میگردد. این دسر خوشمزه، توسط هیئتهای مذهبی، شهرداریها و گروههای اجتماعی مختلف در میان مردم شهرهای گوناگون توزیع میشود.
دسر “پودینگ نوح” مخلوطی از انواع غلات له شده همراه با میوههای خشک شده در یک پودینگ شیرین که این پودینگ با دانههای انار تزئین شده است، میباشد. این دسر خوشطعم، یکی از بهترین و معروفترین نذریهای عاشورا در میان مردم ترکیه است که مانند همین عقیده در بین مردم کشور خودمان، هر کسی که نذرش و دعایش اجابت گردد، در تهیه و توزیع این دسر کمک میکند. دسر “پودینگ نوح” دسری زمستانی است که از جمله پرطرفدارترین خوردنیها در میان مردم ترکیه میباشد.
اگر در روزهای محرم به ترکیه سفر کنید، میتوانید در این مراسم با شکوه شرکت نمائید. قطعا تا به حال مراسم عاشورا و محرم را در کشور خودمان تجربه کردیه و دیدهاید؛ اما این که این مراسم را در ترکیه نیز مشاهده کنید، جذابیت بسیاری خواهد داشت. برای دیدن ایم مراسم با شکوه و مذهبی باید به محله تاریخی و قدیمی بی اغلو در استانبول بروید. در این منطقه، علاوه بر دسر و انواع نذریها که در میان مردم و در امتداد خیابان توزیع میشود، در بازار ادویه در امینونو تکیهها و مناطق سرپوشیده مراسم تعزیهخوانی و عاشورا برگزار میگردد.
از جمله دیگر جاهایی که در ان مراسم عاشورا با شکوه و پر طراوت برگزار میشود، میدان اوسکودور در طرف آناتولی استانبول میباشد. در این منطقه نیز توریستها و مردم جمع میشوند و مراسم را برگزار میکنند؛ علاوه بر آن گروههایی از شهرداری و عزاداران به مغازهها و فروشگاهها رفته و در بازار ادویه و میدان شهر، به توزیع غذاهای نذری بپردازند. در مرکز و سالن تئاتر هنرهای نمایشی مراسم دیگر مذهبی اجرا میشود که خیلی جذاب بوده و میتوانید با سفر به ترکیه در این روزها، در این مراسم نیز شرکت کنید و از عزاداری لذت ببرید.
مراسم عاشورا به سبک عثمانی در روز تاسوعا و عاشورا در دهه اول محرم، در بیرون از مسجد ایاصوفیه ترکیه نیز برگزار میگردد. دسر مخصوص پودینگ، علاوه بر هیاتهای مذهبی و عاشورایی، که در دیگهای بزرگ پخت میشود، در خانهها نیز تهیه شده و آماده برای توزیع بین مردم میگردد. بیشتر توزیع غذاهای نذری و این دسر خوشمزه، بین مردم فقیر و نیازمند ترکیه است که خود میتواند اتفاقی بسیار خوب و پسندیده باشد.
دسر عاشورایی “پودینگ نوح” که در این روزها پخت میشود، پودینگی ساده نیست، بلکه دارای مواد مغذی غنی و معدنی است که برای بدن و خصوصا سیستم ایمنی بدن بسیار مفید میباشد. در عین حال از مواد بسیار ساده تهیه میشود. سالهایی که مراسم عاشورا و محرم در فصول سرد زمستان برگزار میشود و تاریخ آن به این سرمای شدید برخورد میکند، پخش نذری گرم و خوشمزه در میان مردم نیازمند بسیار مطلوب و پسندیده است که واقعا کاری لذت بخش و خداپسندانه محسوب میشود.
این دسر خوشمزه ویژه محرم، پر از آجیل و حبوبات گوناگون است که یه چیزی شبیه به آش در کشور عزیزمان البته کمی متفاوت و با شکلی و شمایلی دیگر پخته میشود. مواد معدنی و پر از ویتامین در این دسر وجود دارد که خوردن ان برای همه توصیه میگردد. به دلیل همین مقوی بودن این دسر است که در شب عاشورا و برای عزادران طبخ شده و عزاداران با میل کردن ان انرژی میگیرند.
از نکات جالب در مورد دسر “پودینگ نوح” این است که هیچ دستور خاص و مشخصی برای پختن آن وجود ندارد و هر کسی به طریقی که خود بهتر میداند، به تهیه ان مشغول میشود. طوری که اگر در استابول چرخ بزنید و از جاهای مختلف آن دسر را میل نمایید با روشهای گوناگون آن اشنا خواهید شد. شاید برای برخی از شما سوال باشد که عاشورا چرا به این نام گذاشته شده است.
کلمه عاشورا به معنای ده میباشد و دلیل نامگذاری ان هم این است که روز دهم محرم که اتفاق کربلا رخ میدهد. روزهای دهه اول محرم تا عاشورا در ترکیه تعطیل است و در روز دهم، مراسم عاشورا به سبک و طریقی خاص و ویژه برگزار میگردد. این مراسم در همه جای دنیا که شیعیان حضور داشته باشند، اجرا میشود. اجرای این مراسم در ترکیه بدین صورت است که از صبح روز عاشورا، مراسم مذهبی و دعا برگزار شده و بعد از آن، اجرای تئاتر آئینی تعزیه به زبان ترکی خواهد بود و پس از مراسم تعزیه خوانی که گونهای از تئاترهای مذهبی است، اتفاقات روز عاشورا شرح داده میشود و صحرای کربلا و جریانات آن بازسازی میگردد. مردم هر ساله این روزهای محرم را به عزاداری مشغول میشوند تا این واقعه بزرگ از یادها نرود.
دیدگاهتان را بنویسید