استانبول (به ترکی: İstanbul) بزرگترین شهر کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن است. این شهر که در قدیم به نام های بیزانتیوم و قسطنطنیه (Constantinopole) نامیده میشده، اکنون چهارمین شهر بزرگ (متروپولیس) در قاره اروپا محسوب میشود. این شهر در کنار تنگه بسفر و دریای مرمره قرار دارد.
شهر استانبول با وسعت ۱۵۳۹ کیلومتر مربع و ۱۴ میلیون نفر جمعیت، مرکز استان بزرگ استانبول (با مساحت ۵۳۴۳ کیلومتر مربع) است؛ این در حالی است که جمعیت این شهر حتی از پایتخت ترکیه یعنی آنکارا نیز بیشتر است.
از مهمترین ویژگی های این شهر، قرار گیری آن در دوقاره آسیا و اروپا است. این کلان شهر از لحاظ تعداد گردشگران خارجی که سفر به استانبول دارند ، سومین شهر توریستی جهان می باشد و سالانه به اندازه جمعیت خود، پذیرای گردشگران تور استانبول است. استانبول در سال ۲۰۱۰ نیز به عنوان پایتخت فرهنگ اروپا انتخاب شده است.
تاریخ استانبول به ۵ دوره مهم تقسیم می شود : دوران باستان (عصر مفرغ)، دوره بیزانس، امپراتوری روم شرقی، امپراطوری عثمانی و جمهوری ترکیه. نام های دیگر استامبول در این دوره ها قسطنطنیه، کنستانتینوپول، بیزانتیوم و هفت تپه بوده است. استانبول از واژه یونانی استینبولی که به معنای “در شهر، به سمت شهر و یا مرکز شهر” است، گرفته شده است.
زمانیکه جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ میلادی تشکیل شد، پایتخت آن از استامبول به آنکارا تغییر پیدا کرد. اما استامبول محوریت خود بعنوان مرکز تجاری، صنعتی ترکیه را حفظ نمود و هم اکنون نیز بزرگترین شهر این کشور میباشد.
شهر استامبول با ۱۴ میلیون نفر جمعیت و با پذیرش سالانه تقریبا ۱۳ میلیون گردشگر، یکی از بزرگترین و در عین حال کم خرج ترین شهرهای توریستی جهان به شمار می رود. حدود ۷۰ درصد از ساکنان این شهر در بخش اروپایی و ۳۰ درصد از آنها در بخش اسیایی زندگی میکنند.
نماد استانبول نیز هفت مثلث به نشانه هفت تپه است که بر فراز هر یک از این مثلثها چهار مناره به نشانه مساجد استانبول قرار داده شده است.
اغلب جمعیت استانبول را ترکان استانبولی و بیشتر مذهب جمعیت اسلام است. همچنین این شهر امروزه بزرگترین شهر کردنشین ترکیه با جمعیت ۲٫۵ میلیون نفر کُرد می باشد. اقلیتهای مذهبی عبارتاند از کلیسای مسیحیان شرقی ارتدکس، کلیسای وابسته به پاپ ارمنیان مسیحی (ارامنه) و یهودیان سفاردی در دهکدههای کوچک استانبول، ارمنیان، یهودیان و یونیان ساکن هستند.
از غذاهای محلی این شهر می توان به اسکندرکباب، کبابدونر، بورِک و کباب آدانا اشاره کرد.
استانبول مرکز اقتصادی ترکیه است و این موضوع به خاطر موقعیت اتصالی بینالمللی راههای مرزی زمینی و دریایی میباشد.تقریباً ۲۰% از کار صنعتی ترکیه و ۳۸% از فضای کاری این کشور در این شهر است. بعلاوه ۵۵% از تولیدات کشور ترکیه از تجارت، ۴۵% از دادوستد کشور از عمده فروشی و ۲/۲۱% تولیدات ترکیه از فرآوردههای انبوه ملی از استانبول به دست میآید. همچنین ۴% از مالیاتهای جمع آوری شده در ترکیه و ۵/۲۷% از محصولات ملی ترکیه در این شهر است. تا سال ۱۹۸۰، تولید ناخالص ملی استانبول بطور میانگین در یک سال ۵% رشد داشته است.
استانبول با ۱۵۳۹ کیلومترمربع مساحت در ساحل دریای مرمره قرار دارد و تنگه بسفر که این دریا را به دریای سیاه متصل میکند، از وسط این شهر میگذرد. بخش غربی شهر در قاره اروپا (شبه جزیره تراکیه) و بخش شرقی آن در آسیا (شبه جزیره آناتولی) واقع است.
نواحی استانبول به ۳ قسمت اصلی تقسیم میشود : ۱- شبه جزیره تاریخی استانبول قدیمی (بخشها و نواحی امین اونو و فاتح در سواحل شمالی (خلیج) شاخ طلایی)، ۲- شمال شاخ طلایی (مناطق تاریخی بَی اوغلو و بشیکتاش و ۳- کویهای اوسکودر و کادیکوی که در سمت آسیایی قرار گرفتهاند.
تابستانهای گرم و مرطوب و زمستانهای سرد، بارانی و برفی ویژگی آب و هوای استامبول است. میزان بارش سالیانه استانبول به طور میانگین ۸۷۰ میلیمتر است. میزان رطوبت نیز اغلب زیاد است.
این شهر تابستانی گرم و آفتابی و در بعضی اوقات شرجی و زمستانی سرد و مرطوب دارد. بهترین زمان برای مسافرت به استانبول اوایل پاییز و اواخر بهار است ولی به یاد داشته باشید که برای سفر به استانبول چه در تابستان برای فرار از خورشید و چه در زمستان برای پناه گرفتن در برابر باران های مداوم چتر با خود به همراه داشته باشید.
استانبول شهری است خاص که در آن شرق و غرب به هم میپیوندند؛ شهری میان دو قاره آسیا و اروپا و پر از دیدنیها و خوشیهای رنگارنگ؛ از قصرها و مساجد عثمانی گرفته تا کلیساهای رومی و از جنگل و جزیره و دریا گرفته تا حمامهای تاریخی. تماشای ایاصوفیه، مسجد کبود و قصر توپکاپی که تمام شد، خودتان را به خیابان پرشور استقلال و میدان همیشه بیدار تقسیم برسانید و از خرید در دنیای برندها و مراکز خرید اروپایی لذت ببرید و در کوچه پسکوچههایش کافهنشینی کنید.
– مساجد آبی، سلیمانیه، ایاصوفیه، سلطان احمد، فاتح، بایزید و …
– کاخ های توپکاپی، بیلر بی، چراغان، دلمهباغچه و …
– برج های دختر، گالاتا، یدی کوله (هفت برج) و …
– کلیسای چورا
– تنگه بسفر
– میدان تکسیم
و …
– جزایر پرنسس (بیوک آدا)
– روملی حصار
– مینیا تورک
– پارک گلخانه
– حمام خرم سلطان
– موزه های هنرهای اسلامی، باستانشناسی، فرش، موزاییک، قالی و …
– تپههای چاملیجا (بام استانبول)
و …
– بازار بزرگ استانبول (کاپالی چارشی)
– میسیر چارشیسی (بازار ادویه)
– جواهیر
– اولیویوم
– خیابان استقلال
– فروم استانبول
– کانیون
و …
– Lokanta Maya
– Ulus29
– Naif
– Kiyi
– Mikla
– Zuma
و …
[/cq_vc_tab_item][cq_vc_tab_item icon_fontawesome=”fa fa-clock-o” tabtitle=”زمان محلی”]
[/cq_vc_tab_item][cq_vc_tab_item icon_fontawesome=”fa fa-usd” tabtitle=”تبدیل ارز”]
[/cq_vc_tab_item][/cq_vc_tabs]
[/TS-VCSC-Modal-Popup]