راهآهن سراسری ایران راهی عالی و ارزان برای جابهجایی توریستها و مسافران است. قطارها شما را به دل برخی از مناطق دورافتاده و عجیب با شگفتیهای طبیعی بینظیری که در هیچجای جهان یافت نمیشود میبرد، هرچند در مورد مکانهای غیرطبیعی مثل جاهایی که انسانها در آن حضور دارند و بیش از هزاران سال مسئول آنها بودهاند تاکنون کمتر سخن گفته شده است.
روستاهای ایران نمونه فوقالعادهای از چیزیست که مردم کهن ایران توانایی انجام آن را داشتهاند. برخی از روستاهای ایران قدمت بسیار طولانیای دارند و حدود چهارهزار سال عمر کردهاند. این زیستگاههای باشکوه نمایانگر تاریخ، دانش، فرهنگ، هنر و سبک زندگی حقیقی ایران است و برای اکثر آنها تغییر و تحول از شیوههای قدیمی به دنیای مدرن معاصر بر روی دیوارها و چهره سکنه آنها مکتوب شده است.
روستاهای ایران بهترین مکان برای گریز آخر هفته است و بسیار مورد تقاضای گردشگران بینالمللیست. در این مقاله قصد داریم از برخی از این روستاهای چشمنواز ایران نام برده و توضیح دهیم که چرا محبوب هستند.
۱. روستای اورومانات، کردستان
برخی از فوقالعادهترین روستاهای ایران در دامنه کوه های بلند و زمینهای شیبدار بنا شدهاند. روستای اورومانات و روستای ماسوله گیلان نمونهای از معماری بینظیر این روستاهاست. روستای اورومانات که در کوههای غربی ایران واقع شده است، با خانههایی که بر روی یکدیگر ساخته شدهاند شکل یک آبشار را تشکیل میدهند، این روستای عجیب نمونه برجستهای از کاریست که انسانها واقعا در طبیعت و فضای اطراف آن ادغام میکنند. مردم این روستای زیبا سبک زندگی خاصی دارند، که آنان را از سایر روستاییان ایران متمایز میکند. آنها سختکوش، مثبتنگر و بیش از حد مهماننوازند که جزو اصول اخلاقی کردهاست و نشاندهنده بهترین خصیصه ایرانیان است میباشند.

این روستا که در ارتفاع ۱۴۵۰ متری سطح دریا واقع شده است، در بهار و تابستان دارای آب و هوای ملایم و در پاییز و زمستان دارای آب و هوای سرد و خنک است. اورومانات منطقهای وسیع و کوهستانی در زاگرس است که شامل کل جنوب استان کردستان میشود.
۲. روستای زیارت، گرگان

روستای زیارت که از دوران قجر و پهلوی پابرجاست، بر ارتفاعات البرز واقع شده است و دارای جنگلهای زیبا و سرسبز، راههای روستایی و آبشار حیرتانگیز کوچکی در انتهای روستاست که سالانه بسیاری از عاشقان طبیعت را به خود جذب میکند. بهترین زمان برای بازدید از این روستای تاریخی که هزار متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد در اواسط بهار و اوایل تابستان است، زمانی که هوا چندان گرم نیست و در صبحگاهان و شامگاهان هنوز میشود نسیم خنکی که چهرهتان را نوازش میکند حس کرد. مردم محلی روستا بسیار مهربان و مهماننواز هستند و زیارتگاه روستا برای آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. روستای زیارت را میتوان روستایی آرام، آرامشبخش، سنتی و دارای فضایی کهن برای همه توصیف کرد.
اگر در گرگان نیاز به منزل داشتید، این روستای باشکوه تنها بیست دقیقه با جنوب شهر فاصله دارد و انباشته از آپارتمانها و خانههای کوچکیست که آماده پذیرایی از گردشگران است. از آنجا بدون هیچ مشکلی میتوانید به شهر دسترسی داشته باشید و یکی از مزیتهای آن این است که بلوار نهارخوران اولین بخش شهر است که در مسیرتان قرار دارد و مکانی کاملا توریستی است.
۳. روستای میمند، کرمان

اگر به دنبال یک روستای غارمانند تاریخی در ایران میگردید، مقصد بعدی شما روستای میمند در میانه راه به سمت صحرای داغ واقع در قلب ایران خواهد بود. به عنوان یکی از تماشایی ترین روستاهای ایران، انبوه مکانهای تاریخی و ویرانههای باستانی در دیدرس همه افراد سرگردانیست که از این روستای اعجابانگیز بازدید میکنند. روستای میمند دائما در طول دو تا هزار سال روستایی پرجمعیت و آباد بوده است، که آن را تبدیل به یکی از چهار روستای کهن ماندگار ایران کرده است.
عدهای مدعیاند که روستای میمند به مدت دوازده سال از دوران میانسنگی، محل سکونت بوده است، که آن را تبدیل به روستایی میانسنگی تبدیل کرده است. میمند با غارهای سنگیای که از لایههای ماگمایی که در مدت زمانی طولانی به هم چسبیدهاند، یک سکونتگاه مسکونی جالب توجه طبیعی و معدنی طلا برای کسانیست که به تاریخ ایران و سازههای سنگی علاقهمندند.
۴. روستای کندوان، تبریز

یکی دیگر از روستاهای سنگی واقع در آذربایجان شرقی، در مجاورت شهر تبریز روستای کندوان است. در روستای کندوان نیز همانند روستای میمند، خانهها در دل کوه قرار گرفتهاند. این سازههای سنگی منزلگاه حدود ۶۷۰ ترک باغرور با پیشینه تاریخی هشتصد سال است که بسیار به آن افتخار میکنند. گفته میشود که این روستای زیبا چند صد سال پیش و تا اندازهای توسط سنگهای آتشفشانی باقیمانده از فورانات کوه سهند شکل گرفته است.
روستای کندوان یکی از حیرتانگیزترین و مسحورکنندهترین روستاهای سنگی ایران با معماری خاص، مناظر تماشایی و صدها غار آهکیست که هنوز هم به عنوان مغازه و خانه مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین یک هتل آهکی نیز در کندوان وجود دارد که در دل کوه ساخته شده است. بعلاوه برخی از خانههای “کله قندی” کندوان نیز با قیمتی مناسب قابل اجاره هستند.
روستای کندوان مکان عادی ساکت و دنجی نیست که همیشه در تعطیلات از آنجا لذت میبرید. این شگفتی طبیعی انبوه از گردشگران داخلی و خارجیای است که غرق در زرق و برق طبیعی روستا شدهاند و برای خرید گیاهان دارویی، لباس و غیره به این سو و آن سو میروند.
روستا و ساکنانش مدرن و امروزی شدهاند تا بتوانند خودشان را با سرعت روز هماهنگ کنند و گروههای توریستی را مدیریت کنند. اگر به این شهر سفر کردید، ساکنین محلی به شما اجازه خواهند داد تا وارد خانههای سنگیشان شوید و عکسهای زیبایی بگیرید. مردم محلی کندوان بسیار مهماننواز هستند. آنها با مهربانی از گردشگران پذیرایی میکنند. با اینکه فاصله تبریز تا کندوان مسیر کوتاهیست و کمتر از یک ساعت تا آنجا راه است، اما بهتر است برای رفتن به کندوان تاکسی بگیرید.
۵. روستای ابیانه، اصفهان، کاشان

این روستا به سبب خاک و خانههای سرخرنگ آن، روستای سرخ خوانده میشود. ابیانه یکی از روستاهای کهن ایران است که در هفتاد کیلومتری جنوب شهر کاشان واقع در استان اصفهان واقع شده است. این روستا، روستای کوچکیست که در سراشیبی دامنه کوه قرار گرفته است. سقف خانهها، حیاط خانههای دیگر است، درست همانگونه که چیدمان خانههای برخی روستاهای دیگر ایران مانند میمند در کرمان و ماسوله در گیلان نیز طراحی شده است، ادغام خانهها در فضای طبیعی در دامنههای دارای شیب تندند.
ابیانه یکی از کهنترین روستاهای ماندگار ایران است که قدمت آن به بیش از دو هزار سال پیش میرسد. قرار گرفتن روستا در مجاورت چشمههای آب، ابیانه را به نقطهای مناسب برای کشاورزی تبدیل کرده است. ابیانه یک بنای تاریخی نفیس است که قدمت آن به دوران فرمانروایی ساسانیان میرسد. سکنه آن همیشه لباسهای سنتی به تن دارند تا احترامشان را به سنتهایی که از نیاکانشان به آنها ارث رسیده است نشان دهند. کوچههای باریک و پیچ در پیچ آن سنگفرش شده و انباشته از مردم محلی یا بناهای تاریخیایست که باعث میشوند سفر به ابیانه در مسیر کاشان به اصفهان کاملا ارزش وقت و انرژی گذاشتن را داشته باشد.
۶. روستای ماسوله، گیلان
ماسوله که در قسمت شمال شرقی ایران واقع شده و منزلگاه برخی از حیرتانگیزترین چشماندازهای طبیعی کشور است، یک روستای پلکانی هزار ساله و یکی از مقاصد مهم توریستی ایران است. پیشینه این روستای کهن به مکانی که اکنون در شش کیلومتری شمال غربی ماسوله امروزیست میرسد. با قرار گرفتن استان گیلان در مسیر جاده ابریشم، روستا (که در گذشته به خورتاب یا ماسالر) معروف بود تبدیل به معدن آهن شد و خیلی زود به یک قطب تجاری رو به رشد تجارت در حوزه صنعت ذوب آهن تبدیل شد.
اینجا طبیعت، معماری و جامعه با هم شکوفا میشوند. روستای ماسوله روستاییست که نه به دست معماران تعلیمدیده، بلکه به دست خود ِسکنه آن ساخته شده است. اما شگفتآورترین نکته استفاده هوشمندانه ماسوله از فضای عمومیست: بدون وجود هیچ مرز مشخصی، سقف همه خانهها حکم حیاط را برای خانههای بالایی دارد، باغها و معابر عمومی برای سکنه نیز در سطح بالاتر قرار دارند. پلکان پیچ در پیچ، کوچههای باریک و راهها یک ایوان را به دیگری وصل میکنند، و روستا به عنوان یک فضای عمومی وسیع چندطبقه به هم پیوسته که برای کل جامعه روستا مشترک است و به سمت بالا میرود.
نظر (۰)